• Menu
  • Menu

Zřícenina kláštera Rosa Coeli

Nedaleko Brna v obci Dolní Kounice stojí zřícenina kláštera premonstrátek Rosa Coeli (růže nebeská), která nás už delší dobu lákala k výletu. Původní románský klášter byl postavený ve 12.století. Později byl rozšířený o gotický ambit a rajský dvůr. My dnes s úžasem vzhlížíme k jeho dokonalé architektuře, kterou vytvořili naši dávní předkové bez použití dnešní techniky. Nebýt velkého požáru v době husitských válek, stál by tu celý do dnes. Naše fotoaparáty dokázaly zachytit mnohé velké i malé pozůstatky doby dávno minulé a snad něco málo i z atmosféry tohoto tajemného místa.

Informace:
Klášter leží na okraji obce Dolní Kounice nedaleko Brna. Byl založen ve 12. století  a ve 14. století byl rozšířený o rajský dvůr s křížovým ambitem. Ve stejné době byl nedaleko postaven i klášterní hrad. Za husitských válek byl vypálen, a ačkoliv obnoven, zanikl v následujícím století. Strahovští premonstráti měli dobrou vůli jej obnovit, avšak po požáru v roce 1703 jej ponechali vlastnímu osudu.
V letních měsících je otevřený denně od 10 hodin. V ostatních měsících jen v některých dnech. Taktéž se tu konají večerní  prohlídky a různé kulturní akce.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *