• Menu
  • Menu

Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu

Nedaleko města Kunštát v obci Rudka se nachází lesopark, kde najdete rozhlednu, jeskyni se sochami z pískovce a smyslovou zahradu. Pokud projdete krásně upraveným lesem až na vrchol kopce Milenka, dojdete k Burianově rozhledně, odkud je za dobrého počasí možné vidět Krkonoše i Jeseníky.  Procházka na vrchol kopce určitě stojí za to. Je zde vysázeno mnoho zajímavých stromů a keřů a pro ty, kdo jsou unavení, je nachystáno spousta unikátních laviček k odpočinku. Asi největším lákadlem je jeskyně Blanických rytířů s unikátními sochami z pískovce. Vstup do jeskyně hlídá velký lev a j jeskyni spí Blaničtí rytíři, kteří se podle pověsti probudí, až bude s českým národem nejhůř.

Nejnovější částí celého areálu je smyslová zahrada, která má nevidomým pomoci seznámit se blíže s přírodou. Určitě stojí za to se v klidu projít tímto parkem, cítit vůni rostlina  obdivovat umělecká díla.

Informace:
Rudka je bývalou hornickou vesnicí. Největší atrakcí obce je areál s tzv. Jeskyní Blanických rytířů, Burianovou rozhlednou a galerií pod širým nebem, kde jsou prezentována převážně moderní díla ze sochařských sympozií.
Samotná jeskyně je uměle vyhloubeným prostorem v pískovci kopce Milenka. V jeskyni se nachází unikátní dílo sochaře samouka Stanislava Rolínka, který zde vytvořil sochy Blanických rytířů, českých legionářů, stejně jako jezdeckou sochu patrona české země sv. Václava nebo mohutného lva, coby Strážce vstupu do jeskyně. Dílo zůstalo nedokončeno, protože talentovaný umělec zemřel v pouhých 29 letech na tuberkulózu. Ve skalních prostorách se nachází i „dětská jeskyňka“ se Sněhurkou a sedmi trpaslíky, kterou už ovšem vysochal sám objednatel díla, někdejší kunštátský starosta – a řezník – František Burian.
Monumentální dílo, vzbuzující dodnes obdiv, bylo vytvořeno v letech 1928 – 1931 netradičními nástroji, tj. hasičskou sekyrkou a nůžkami na stříhání ovcí. Pozoruhodná je i skutečnost, že Rolínek lva nikdy neviděl a jeho sochu vytvořil podle fotografie nebo kresby. Přesto je jeho podoba naprosto dokonalá.
První Rolínkovou prací v areálu však byla monumentální socha prvního našeho prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Socha byla slavnostně odhalena 28. října 1928 a svou výškou 13 až 14 metrů byla svého času – údajně – největší sochou v Evropě. Dnes z ní zůstaly jen fragmenty (boty na podstavci), protože socha samotná byla zničena nacisty v roce 1942.

Areál je otevřený v letním období denně kromě pondělí a v zimním období jen o víkendech a o svátcích. Prohlídky jeskyně jsou s průvodcem. Bližší informace naleznete na webu http://www.rudka.cz.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *