• Menu
  • Menu

Vídeňská ZOO

Zoologická zahrada Tiergarten Schönbrunn ve Vídni byla letos popáté zvolena nejlepší zoologickou zahradou v Evropě. Pandí mláďata, slůňata a spousta dalších exotických zvířat přilákají do této nejstarší zoologické zahrady na světě, která je stále v provozu, každoročně více, než dva miliony návštěvníků. Zoologickou zahradu založil císař František I. Štěpán Lotrinský, manžel Marie Terezie, roku 1752 jako zvěřinec schönbrunnského zámeckého parku. I přes svoji nevelkou rozlohu má rozhodně co nabídnout. Starobylá atmosféra, architektonicky zajímavé pavilony, obrovské množství zvířat ze všech kontinentů, ale hlavně vzácné pandy velké jsou tím největším lákadlem.

Vypravili jsme se sem jednoho krásného podzimního dne. Sluníčko sice svítilo, ale už bylo chladno. Přesto jsme měli štěstí a spoustu zvířat jsme viděli venku ve výběhu. Poprvé jsme viděli hrochy, kteří rozvážným krokem vyšli ze svého příbytku a ponořili se do vody. Ve výběhu pro lamy jsme se dívali na čerstvě narozené mládě, jak se snaží s pomocí dospělých postavit na nožičky. Snažilo se ze všech sil, až se mu to nakonec povedlo. Zážitek je dívat se na pandy, jak se v leže na zádech krmí bambusem. Vypadaly, jako by se smály a užívali si pozornost publika. Velmi hezká byla i procházka pavilonem s vodními zvířaty, kde v tunelu kolem Vás proplouvá spousta různých ryb a bylo zajímavé pozorovat vlnící se rejnoky.

Další zvířata, která můžete v ZOO vidět: medvědy, nosorožce, tygry, bizony, papoušky, hady, tučňáky, lachtany, opice, gepardy, lvi, klokany, krokodýli, ryby, lemury, antilopy, plameňáky, slony, zebry, vlky, rysy, losy, želvy a spoustu dalších. Nejde je všechny vyjmenovat, protože jich tu žije okolo 700 druhů.

Pavilony a klece jsou původní, jen trochu zmodernizované. Nepřehlédnutelnou dominantou parku je barokní císařský pavilon, stojící ve středu zahrady, ve kterém se dnes nachází restaurace. Možností na občerstvení je tu spoustu a pro návštěvníky je tu k dispozici mnoho fontánek s pitnou vodou.

Návštěva této ZOO je velkým zážitkem pro malé i velké. Rozhodně si na ni rezervujte několik hodin času.

Informace:
jak se tam dostat –  metrem U4 stanice Hietzung
otevírací doba – 365 dnů v roce od 9 do 16,30 až 18,30 h podle ročního období
vstupné – 20 € dospělí, 10 € děti

 

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *