• Menu
  • Menu

Podzimní mlhy na Pohansku

Jednou večer jsem hledala na internetu inspiraci, kam pojedeme o víkendu fotit, a uviděla jsem krásné fotky z Pohanska. Jelikož byl listopad, období ranních mlh, tak jsme se tam hned vypravili. Auto jsme nechali na okraji Břeclavi a po zelené turistické značce jsme se vydali ranní mlhou. Cestou jsme se zastavovali na focení starých stromů, které tajuplně vystupovaly z mlhy. Pokračovali jsme dál a najednou se mlha rozestoupila a před námi se objevil lovecký zámeček. Prošli jsme si jeho kolonádu a pak jsme postavili stativ na jeho druhé straně za jezírkem a pořídili pár pěkných fotek zámečku. Nedaleko jsme si pak prohlédli bývalé pohraniční opevnění. Postupně se mlha zcela rozplynula a tak jsme cestou zpět mohli obdivovat a fotit spoustu starých bizarně vytvarovaných stromů a uviděli jsme i pohanský archeologický areál, který byl ráno celý schovaný v mlze. Domů jsme se vraceli spokojení a se spoustou hezkých fotek, z nichž Vám pár nabízím k prohlédnutí.

Informace:
Pohansko je unikátní lužní krajina v jihovýchodním cípu Lednicko-valtického areálu, mezi řekami Morava a Dyje, u hranic s Rakouskem a Slovenskem. Výchozím místem pro vstup do Pohanska je obec Břeclav. Cesta vede přibližně 2 km  po zeleně značené turistické stezce od vlakového a autobusového nádraží.

Archeologická památková rezervace Pohansko – Počátkem 9. století, v souvislosti se vznikem Velké Moravy, zde bylo vybudováno jedno z největších středověkých hradišť ve střední Evropě o rozloze 28 ha. K nejvýznamnějším místním archeologickým nálezům patří velmožský dvorec, celokamenný křesťanský kostel zdobený freskami, v jehož okolí bylo odkryto velké pohřebiště s více než 400 hroby.

Lovecký zámeček Pohansko – empírový lovecký zámeček zde nechal na počátku 19. století postavit kníže Jan I. z Lichtenštejna. Zámeček má mohutné postranní arkády a zdobí jej plastické reliéfy s loveckými scénami a výjevy z antické mytologie. V zámečku Pohansko je umístěna archeologická expozice Velkomoravské Pohansko s exponáty pocházejícími z doby velkomoravské říše.

Muzeum lehkého opevnění Pohansko – Hned vedle zámečku Pohansko je pro veřejnost zpřístupněn betonový bunkr (vzor 37, typ A-120N), který byl součástí prvorepublikového opevnění Československa. Bunkr je vybaven výzbrojí a výstrojí odpovídající původní předválečné koncepci.

Obora Soutok – Na území Pohanska byla v roce 1971 zřízena obora zvaná Soutok, jež je určena pro chov jelení, daňčí a černé zvěře. Na zdejších záplavových lužních loukách se nacházejí nádherné stoleté solitérní duby, na kterých každoročně hnízdí kolonie čápů bílých.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *