• Menu
  • Menu

Japonská zahrada v ZOO v Lešné

Na sobotní fotovýlet jsem si vybrali zoologickou zahradu v Lešné. Všichni nám ji chválili, jak je pěkná a tak jsme vyjeli brzy ráno, abychom byli na místě hned, když budou otevírat. Předpokládali jsme, že po ránu uvidíme co nejvíc zvířátek a co nejméně návštěvníků. Bohužel nám naše plány moc nevyšly, protože byl horký letní den a zvířátka se povětšinou schovávala někde ve stínu. Takže naše fotoúlovky zvířátek byly malé. Ale zahrada je opravdu pěkná a nápad umístit zvířátka v ní podle kontinentů je opravdu dobrý.

Když jsme procházeli Asií, tak jsme se dostali do japonské zahrady Mu-Shim. Pro japonské zahrady je typická střídmost, upravenost a čistota. Důležité jsou nejen pečlivě upravené rostliny, ale i velké množství kamenů všech možných velikostí a tvarů. Je krásné v takové zahradě posedět na některé z mnoha laviček a nechat odpočinout tělo i duši. Zvláštností pro budhismus jsou modlitební mlýnky. V každém z válců jsou uložené posvátné svitky a  otáčením válců se vykonává modlitba.  Pokud máte nějaké tajné přání a toužíte, aby se Vám splnilo, pak se zastavte u Stromu přání, přivažte na něj mašličku a v duchu si přejte, co se má vyplnit. Když jsme odtud odcházeli, tak jsme si říkali, jak krásné místo japonská zahrada je a že bychom rádi navštívili i další takovou zahradu a nejlépe přímo v Japonsku. Když nebudete vědět, kam na výlet, tak se vypravte právě sem.

Informace:
ZOO Lešná nedaleko Zlína patří k nejhezčím zahradám u nás. Není sice rozlohou příliš veliká, ale je velmi pěkně a zajímavě uspořádaná. Cestou procházíte jednotlivými kontinenty a zvířata vidíte v přírodním bioparku s volným výběhem napodobujícím jejich původní prostředí. Ptáci žijí v ptačích voliérách, kterými také při své cestě zahradou můžete procházet. Milovníci historie mohou navštívit lovecký zámeček, který je zajímavý dřevořezbářskou výzdobou interiérů a sbírkou předmětů z celého světa. Najdete tu práce ze slonoviny, ebenu, teakového dřeva, ale také antické a egyptské vykopávky.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *