• Menu
  • Menu

Rajhradský klášter

Jen málokdy se naskytne možnost navštívit i běžně nepřístupné prostory starých kulturních památek. My jsme jedno takové štěstí měli a díky podpřevoru benediktinského kláštera v Rajhradě bratra Nauma jsme mohli nahlédnout i do částí kláštera a kostela, kam turisté nechodí. A ještě nám povykládal spoustu zajímavostí z historie kláštera i o poslání Benediktinů.
Benediktinský klášter v Rajhradě je nejstarším klášterem na Moravě. V 18. století byl podle plánů italského stavitele Santiniho přistavěn kostel. Bohužel za dob války a pozdějšího režimu nebyl obývaný mnichy, ale byla zde vojenská posádka. Klášter byl navrácen zpět řádu Benediktinů v roce 1990 ve velmi zdevastovaném stavu. Je velká škoda, že za tak krátkou dobu lidé zničili to, co jiní budovali po staletí.
Nyní se celý komplex postupně opravuje, ale zatím je opravená a zpřístupněná pro veřejnost jen malá část. Kromě opatského chrámu sv. Petr a Pavla můžete navštívit památník písemnictví na Moravě. Součástí prohlídky je i návštěva velice krásné klášterní knihovny.

Informace:
Klášter v Rajhradě u Brna patří mezi nejstarší a nejznámější kláštery na Moravě. Klášter sloužil odedávna jako centrum kultury a vzdělanosti. Dnes zde můžete navštívit opatský chrám sv. Petra a Pavla a Památník písemnictví na Moravě s historickou knihovnou.
Stálá expozice památníku představuje moravské písemnictví v průběhu minulých deseti století. Klenotem expozice je především restaurovaná historická knihovna. Knihovna Benediktinského opatství Rajhrad patří k největším klášterním knihovnám v České republice a čítá na 65.000 historických svazků. Opatský chrám sv. Petra a Pavla je trvale využíván k bohoslužbám. Přilehlá fara je současně sídlem řádu.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *