• Menu
  • Menu

Bazilika svatého Prokopa v Třebíči

V zimním období se výlety pro milovníky fotografování plánují těžko. Většinou je smutné počasí bez sluníčka. A tak po dlouhém přemýšlení jsme si to namířili do Třebíče. Vybrali jsme si je proto, abychom navštívili románsko-gotickou baziliku sv. Prokopa, která je unikátní svou klenbou. Kolem baziliky se rozkládá nevelká ale pěkně udržovaná zahrada a park.
Nedaleko od baziliky směrem k řece se nacházím další památka UNESCO – židovská čtvrt a hřbitov. Najdete zde ještě původní stavby, mnohé jsou hezky opravené.

Informace:
Třebíč, město památek UNESCO, se nachází na západě Moravy, v jihovýchodním cípu Kraje Vysočina. Třebíč se rozkládá na obou březích řeky Jihlavy a počátky města jsou spjaty s významným benediktinským klášterem, který byl založen moravskými knížaty již roku 1101. Díky bohaté historii města mohou návštěvníci obdivovat mnoho cenných památek, z nichž ty nejvýznamnější jsou zapsány na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO – bazilika sv. Prokopa, židovská čtvrť a židovský hřbitov.

2015-02-21

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *