• Menu
  • Menu

Sirotčí hrádek na Pálavě

Vždycky se těším na jaro. Jakmile vysvitnou první jarní paprsky, tak už přemýšlím, kam se vydat na výlet. Už po mnoho let patří k prvním jarním výletům nějaké místo na Pálavě. Pro tentokrát jsme si vybrali jako výchozí bod vesnici Klentnici. Nedaleko obce Klentnice se na lesním palouku nachází kamenný kruh o průměru 27 metrů složený z 9 kamenů. Středový kámen je zároveň uměleckým dílem se vsazeným skleněným okem. Skleněné oko je složená čočka s kosmogramy. Čočka je směřována na východ slunce o podzimní rovnodennosti a během slunečního dne kresli světelnou parabolu s duhovými okraji.

K Sirotčímu hrádku jsme se z Klentnice vydali kousek po silnici a pak po červené značce jsme vyšplhali na Stolovou horu. Tady je všude krásný výhled do kraje na všechny světové strany. Po červené jsme došli až na Sirotčí hrádek a tady byla zase další krásná vyhlídka na jižní Moravu. Sirotčí hrádek je krásná romantická zřícenina strážního hradu ze 13. století. Výlet sem můžeme každému doporučit.

Informace:
Kamenný kruh u Klentnicebyl postaven v rámci projektu „Transformační energie pro Moravu“, v průběhu května až září roku 2005. Impulsem ke vzniku byla poptávka sociální služby „Dům na půli cesty“ sídlící ve Velkém Dvoře u Pohořelic. Slovo „menhir“ znamená v keltském jazyce dlouhý kámen. Dosud nebyl objasněn jejich původní účel. Spekuluje se o tom, že šlo o kultovní předměty, nebo že se užívaly k astronomickým účelům.

Sirotčí hrádek z přelomu 13. a 14. století má velmi zajímavou dvoudílnou dispozici. Dominantnější podobu má hrad od západu, kde jakoby vyrůstal z vysokých a štíhlých vápencových skal. Sirotčí hrádek můžete navštívit v kteroukoliv roční dobu, je zcela volně přístupný. Stezka k němu vede buď přímo z obce Klentnice, nad níž se hrad nachází, nebo při tůře z Mikulova až na Děvičky.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *