• Menu
  • Menu

Rozhledna Babylon a hadcová step u Mohelna

Pro dnešní sobotu jsme si vybrali dvě místa – rozhlednu a step. První z nich rozhledna Babylon stojí v lesích na Zeleném kopci nedaleko Náměště nad Oslavou mezi Mohelnem a Kramolínem. Patří k nejstarším kamenným rozhlednám u nás. Zvenku nás zaujala nezvyklým architektonickým řešením a uvnitř dochovanými freskami zvěrokruhu. Je z ní krásný výhled na Pavlovské vrchy, Dukovany i Českomoravskou vrchovinu.

Druhým místem, kde jsme se zastavili, byly skály tyčící se vysoko nad meandry řeky Jihlavy u Mohelna. Hornina hadec zde vytváří podmínky pro růst stepním rostlinám, které jinde u nás neuvidíte. Přírodní rezervací se prochází jen po vyznačených pěšinkách. Na konci naší cesty jsme potkali svítící krávu, natřenou fosforeskující barvou. Krásný výlet neobvyklou přírodou kazí jen kouřící věže nedaleké Dukovanské jaderné elektrárny.

Informace:
Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step představuje unikátní stepní louky a až 120 m vysoké skalní ostrohy nad meandrem řeky Jihlavy, lidově nazývaným Čertův ocas. Pro návštěvníky je v území zřízena naučná stezka se dvěma vycházkovými okruhy, mimo ně je vstup zakázán. Rezervace nabízí působivý panoramatický pohled na blízkou vodní nádrž Mohelno, vidět jsou i vysoké chladící věže jaderné elektrárny Dukovany. Mohelenská hadcová step patří k nejpozoruhodnějším a nejcennějším přírodním rezervacím v ČR.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *