• Menu
  • Menu

Zámecká zahrada v Lysicích

V blízkém okolí Brna je spousta krásných zámků a hradů. Proto není problém si každý rok vybrat na výlet nějaký jiný. A některé jsou tak pěkně, že se sem člověk rád vrátí i podruhé. Zvlášť, když je tu tolik pěkných a zajímavých věcí na fotografování. Letos jsme si vybrali státní zámek Lysice. Nejdete jej asi 30 km severně od Brna v nevelké obci Lysice. Po té, co jsme se propletli několika úzkými jednosměrkami, tak jsme zaparkovali před zámkem. Rozhodli jsme se, že nejdříve si prohlédneme zahradu. Ta je tu opravdu veliká. Najdete tu mnoho květinových záhonů, jezírek, soch a sošek a samozřejmě velké množství různorodých květin. Projít se můžete sloupovou kolonádou i jejím horním krytým ochozem. Další pozoruhodností je řada malých sošek, umístěných ve výklencích ve zdi, lemující horní terasu zahrady a také salla terrena. Prohlídku zámeckých interiérů jsme už bohužel nestihli, protože jsme se v zahradě zdrželi trochu déle, ale to vůbec nevadí. Máme to kousek od Brna, tak si sem můžeme zase někdy vyrazit na výlet. Také jsme nenavštívili fíkovnu, kterou tu postavili naši předkové, aby si zde mohli pěstovat exotické fíky.
Zámek je tak jako většina našich zámků v ne příliš dobrém stavu. Některé části zámku i zahrady jsou již krásně opravené, ale bohužel je tu ještě mnoho, co ještě potřebuje opravit.

Informace:
Původně středověká tvrz, byla přestavěná v 1. pol. 16. stol. na renesanční zámek, který byl později postupně barokně a empírově přestavěn. Dnešní podoba pochází z přelomu 19. a 20. stol. K zámku přiléhá romantický park, zahrady a sloupová kolonáda s krytým ochozem.
Zámek vyniká skvostnými a bohatě zařízenými interiéry. Ty vám představí životní prostředí a styl přední moravské hraběcí rodiny Dubských z Třebomyslic. Najdete zde bohaté sbírky z 19. století, které obsahují především nábytek, sklo, porcelán, obrazy, vzácnou sbírku zbraní, dvě knihovny, předměty dovezené z Orientu a pozoruhodnou sbírku historických střeleckých terčů.
V areálu zámku se nachází fíkovna z 18. století. Vzácná technická památka má zděnou dolní část a střechu posuvnou na kolejnicích, která se na léto otevírala.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *