• Menu
  • Menu

Zámek v Letovicích

Již delší dobu jsme se s našimi přáteli z fotoklubu BAG chystali na výlet na letovický zámek. Zámek je ve velmi špatném stavu. Současný majitel se snaží zámek postupně opravovat, ale předešlí obyvatelé (za války tu sídlili vojáci a po válce tu mělo sklady zemědělské družstvo) zámek i hospodářské budovy velmi poničili. Také veškerý inventář byl buď zničený nebo ukradený. Prohlídka zámku je zvláštní tím, že si jej můžete prohlédnout sami, bez průvodce, můžete si sáhnout na co chcete, můžete fotit co chcete a můžete tu být jak dlouho chcete. Tedy dokud nezavřou. Víc si ani skupina fotografů nemůže přát. Nejdřív jsme si prohlédli nádvoří, pak jsme zašli do hladomorny a potom do zámku, kde jsme strávili focením neuvěřitelné tři hodiny. Našli jsme tu spoustu zákoutí, sbírku kuriozit, starého nábytku, klavírů i sbírku starých šicích strojů. Nakoukli jsme do svatebního apartmá, prošli jsme několika sály s tisíci obrazy a nakonec jsme poseděli na věži, odkud byl pěkný výhled po okolí. Krásně jsme si to tu užili a domů si přinesli spoustu fotek, takže bude co upravovat za dlouhých zimních večerů.

Informace:
Na konci 17. století byl původní gotický hrad přestavěn na raně barokní zámek. Současný vzhled zámku vtiskli poslední majitelé Kálnokyové, kteří jej vlastnili v letech 1820-1945, a nechali empírově a pseudogoticky upravit. Z tohoto období pochází i cenný anglický park.
Dnes si můžete prohlédnout část nově zrekonstruovaných prostor, vybavených dobovým nábytkem a obrazy. Kromě komnat spatříte i zámeckou kapli, vinné sklepy nebo mučírnu s hladomornou. V areálu zámku se pravidelně konají společenské akce, konference nebo prodejní burzy.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *