• Menu
  • Menu

Žďárské vrchy – Studnice a Pasecká skála

Jedním z dalších míst, kam rádi jezdíme na výlety je Vysočina. Protože bylo horké léto a moc se nám chodit nechtělo, tak jsme si naplánovali kratší výlet. Dojeli jsme do vesnice Studnice, která je nejvýše položenou obcí na Vysočině a leží pár kilometrů severně od Nového Města na Moravě. Odtud jsme se vydali po zelené turistické značce na Paseckou skálu. Kousek za vesnicí stojí v polích tři velké stožáry. To není nic zvláštního stožáry na poli. Zvláštní je jen to, že dráty vedou jen mezi nimi a nikam dál. Sloupy tu byly postavené před půl stoletím a dodnes slouží na testování námrazy.
Cestou jsme občas hledali značky a asi po půl hodině jsme přece jen došli k Pasecké skále. Vyšplhali jsme se na skálu, odkud je krásný výhled na okolní krajinu. Za jasného počasí jsou odtud vidět i Jeseníky. Poté, co jsme vše důkladně vyfotili, tak jsme si sedli na skálu a jen tak koukali po okolí a užívali si klid a čistý vzduch, který nám doma v Brně tak schází.

Informace:
Studnice jsou nejvýše položenou obcí ve Žďárských vrších. Z okolí je pěkný rozhled do kraje žďárské vrchoviny. U příjezdové cesty do vesnice stojí tři stožáry vysokého napětí pro výzkum vlivu námrazy. Stožáry jsou důležitým orientačním bodem pro široké okolí.
Pasecká skála – první z útvarů je Vyhlídka, na které najdete upravenou vyhlídku s výhledem na daleké okolí. Odsud máte při dobrých podmínkách pohled i na nejvyšší vrchol Jeseníků Praděd. I z dalších dvou skalních útvarů v areálu přírodní památky, je krásný výhled. Na jeden z nich můžete vyjít po neznačené cestě. Na druhý budete muset mít připravené horolezecké vybavení. Horolezecká činnost je zde povolena celoročně. Zavede vás sem modře značená turistická značka a prochází tudy i zeleně značená trasa.

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *